Tuin

Composiet is ideaal voor de tuin

Hout wordt in de tuin veel gebruikt. Als schutting of als terrasbedekking. De boombank rondom de boom en het tuinset op het terras. Het is een mooi product, maar het heeft jaarlijks onderhoud nodig. Hardhout vergrijst en zachthout dient gemodificeerd of geïmpregneerd te worden.

Woodcomposiet als alternatief voor hout

Een alternatief is woodcomposiet. Het is een samengeperst materiaal van hout en polymeer. Houtcomposiet wordt gezien als een hout kunststof. Het heeft het uiterlijk van hout, maar het is onderhoudsvrij en toch duurzaam. Composiet verkleurt nauwelijks, kan niet rotten en is splintervrij. Het materiaal is volledig recyclebaar. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen kiezen voor houtcomposiet.

Composiet vlonder voor het terras

Composiet wordt vooral gebruikt als alternatief voor bestrating. In plaats van tegels of andere sierbestrating wordt gekozen voor een vlonder. Bij composiet vlonderplanken is er een keuze uit holle, semi-massieve of massieve planken. Holle vlonderplanken kunnen minder gewicht dragen dan de massieve variant. De massieve variant wordt gebruikt waar een hoge belastbaarheid wordt gevraagd, zoals loopsteigers, openbare ruimten, maar ook voor particuliere terrassen. De holle of semi-massieve planken worden gebruikt bij balkons en dakterrassen. Massieve composiet is ingedeeld in de hoogste duurzaamheidsklasse.

Verschillende afmetingen en structuren

Vlonderplanken zijn er in een smalle en brede variant. De planken zijn er in 15 of 25 cm breedte met een lengte van maximaal 6 meter. De meest gekochte afmeting is vier meter waarbij de planken in een patroon worden gelegd. Er kan gekozen worden voor verschillende structuren, zoals een fijne of grove ribbel, geborstelde vlakke zijde of een schorsmotief.

Stapelplanken voor de schutting

De voordelen van composiet geldt ook voor schuttingen. De schuttingen zijn verkrijgbaar in een hout of beton uiterlijk. De meest gebruikte methode zijn de stapelplanken die zorgen voor een gesloten omheining. Het systeem is voorzien van een tand- en groef. De planken kunnen zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden.

Minder bekend zijn de composiet tuinmeubels, zoals tuintafels, lounge elementen en tuinbanken. Composiet in de massieve variant is prijzig, maar heeft toch een redelijke prijs-kwaliteitverhouding vanwege de duurzaamheid. Composiet is duurder dan zachthout, maar goedkoper dan hardhout. 

  • Staat er nog geen schutting of haag op de erfgrens en wenst één van beide buren een erfafscheiding, dan zijn beide partijen verplicht om in de helft van de kosten bij te dragen.
  • Bij het vervangen van een schutting voor een haag of andersom, heb je toestemming nodig van de buren. Gaan ze niet akkoord? Je kunt een schutting een stukje van de erfafscheiding op eigen erf plaatsen. De buren hoeven niet mee te betalen, maar hebben ook niet het recht om hun kant te schilderen of anderzijds te bewerken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button