Alles over sfeerhaarden
Gashaarden en elektrische haarden zijn de laatste jaren immens populair geworden. Een haard wordt weer steeds vaker écht een onderdeel van het interieur en biedt sfeer en warmte. Je ziet ze steeds vaker in woonkamers, slaapkamers en zelfs keukens verschijnen. In dit artikel lees je alles over deze (sfeer)haarden.
De gashaard
Gashaarden zijn op de markt gekomen als vervanger voor de vuurhaarden met hout. Het nadeel van deze vuurhaarden was namelijk dat vuurvonkjes uit de haard konden vliegen wat tot mogelijke branden kon leiden. Daarnaast kon je niet ‘even snel’ de haard aanmaken en moest je altijd even wachten tot het vuur volledig gedoofd was. Hout blijft altijd nog even smeulen en het kan gevaarlijk zijn om dat onbeheerd achter te laten. Met een gashaard is dat allemaal verleden tijd. Bovendien is het vuur van een gashaard nauwelijks te onderscheiden van een ‘echt’ houtvuurtje. Moderne gashaarden zijn voorzien van de nieuwste technieken, waardoor er een levendig vlammenspel ontstaat. Hierdoor is het vuur heel realistisch, maar wel een stuk veiliger. Ondanks de oplopende gasprijzen, zijn de meeste gashaarden zuinig in gebruik waardoor de kosten laag blijven.
De elektrische haard
In verband met de steeds stijgende gasprijzen kiezen veel mensen voor een elektrische haard. Elektrische haarden hebben tal van voordelen. Zo is er geen brandgevaar, omdat er geen echt vuur is. Daarnaast zien de vlammen er levendig uit dankzij de nieuwste technieken én kunnen de vlammen in kleur worden aangepast. Er komt geen rook, gas of roet vrij waardoor de gashaard zeer onderhoudsvriendelijk en duurzaam is. Ondanks het gebrek aan vuur, bieden de meeste elektrische haarden wel de mogelijk tot verwarming.
Haardtypes
Er zijn verschillende type haarden voor iedere hoek van een kamer. Je ziet hieronder de meest voorkomende.
Eenzijdige haard
Dit type haard zie je vaak in een muur of onder de tv. Je ziet het vuur maar vanuit één kant.
Tweezijdige haard
Dit type haard kun je toepassen in een hoek van een muur of kamer. Aan de lange zijde en aan één korte zijde kun je het vuur zien. Je creëert hierdoor een sfeervolle hoek.
Driezijdige haard
Je raadt het al; er is ook een driezijdige haard. Je ziet het vuur aan de lange zijde en door de twee korte zijdes. Vaak steekt deze haard uit de muur.
Haard als roomdivider
Vrijstaande haarden kun je gebruiken als roomdivider. Hierdoor behoudt je de verbinding tussen kamers en heb je vanuit alle hoeken een prachtig zicht op de haard.
Doorkijk haard
Dit type haard wordt ook wel de tunnelhaard genoemd. Deze wordt vaak in een muur geplaatst tussen twee ruimtes.