InterieurVloeren

Alles over plinten

De kans is groot dat jij ze in jouw huis hebt; plinten. Plinten vormen de afwerking van jouw vloer en zijn er in verschillende soorten. Maar waar gebruiken we plinten precies voor en welke verschillende soorten zijn er allemaal? Dit artikel vertelt je er alles over!

Waarom kiezen voor plinten?

Plinten zorgen in de basis voor de afwerking van je vloer. Je hebt net een nieuwe vloer gelegd en om de overgang van vloer naar muur mooi af te werken, kun je plinten gebruiken. Naast dat een plint de vloer nóg mooier maakt, heeft het ook echt nut. Je ziet met name bij laminaatvloeren dat er een stukje tussen de vloer en de muur wordt vrijgehouden. Dit doet men bewust, omdat de vloer ‘werkt’ De vloer kan uitzetten bij hitte en krimpen als het koud is. Dit stukje vrije ruimt eis dus de bewegingsruimte die de vloer nodig heeft bij temperatuurswisselingen. Maar zo’n kaal stukje vloer ziet er natuurlijk wat minder mooi uit en kan ervoor zorgen dat vocht en vuil in je vloer kruipt. Om je vloer te beschermen worden plinten gebruikt om dit kale stukje te verbloemen. Hierdoor heeft de vloer nog steeds de benodigde bewegingsruimte, maar is het netjes weggewerkt. 

Soorten plinten

Plinten zijn er in allerlei soorten, maten, kleuren en materialen. Ze moeten goed passen bij de vloer én je interieur. We bespreken een aantal plinten die vaak gekozen worden. Bij onlinevloerenspecialist.nl kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment aan plinten. 

Hoge plinten

Hoge plinten zijn enorm populair! Je moet wel goed weten welke hoogte je precies kiest. Vaak wordt er gezegd ‘hoe hoger het plafond, hoe hoger de plint’. Hoge plinten laten een kamer namelijk optisch iets kleiner lijken, omdat de muren korter lijken te zijn. De meeste mensen kiezen voor plinten met een hoogte van 90 millimeter, wat vaak gezien wordt als de ideale hoge plint in een standaard woning. 

Design plinten

Design plinten zijn echt voor de liefhebbers. Het zijn plinten die een bijzondere vorm, afwerking of print hebben. Ze passen niet in ieder interieur, maar maken wel échte eyecatchers van doorgaans simpele plinten. 

Brede plinten

Brede plinten zijn plinten die tot wel 2 cm breed zijn en hierdoor wat meer naar voren komen. Brede plinten zijn handig als de vloer gevoelig is voor temperatuurswisselingen en hierdoor krimpt of uitzet. De naden blijven dan altijd verborgen onder de plinten. 

Moderne plinten

Moderne plinten hebben meestal een strakke en gladde afwerking. 

De montage 

Plinten worden altijd pas gemonteerd als de vloer gelegd is. Je kunt plinten lijmen tegen de muur, zoals je doet met hoge plinten of plakplinten. Lagere plinten kun je op de vloer plakken of vastspijkeren bij een parketvloer. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button