Zelf compost maken doe je zo

Zelf compost maken, het kan en het wordt steeds populairder. Niet zo gek, het is immers erg goed voor het milieu, want je gooit een stuk minder voedsel weg. Daarbij hoef je geen chemische voedingsstoffen voor je planten meer te gebruiken als je eenmaal aan de slag gaat met compost. In dit artikel vertellen we je dan ook hoe je zelf compost maakt.
Compost kun je altijd gemakkelijk zelf maken, of je dat nu voor een klein huishouden doet, of een groot (horecabedrijf. Nu kunnen we ons voorstellen dat je daar als groot bedrijf niet op zit te wachten een compostbak kost immers wel wat onderhoud. Heb je veel organisch afval als bedrijf, dan is swill een absolute aanrader. Zo wordt er toch nog iets nuttigs gedaan met je afval.
Ga aan de slag met een compostbak
Als je een grote tuin hebt, kun je ook een composthoop maken, maar een compostbak is over het algemeen handzamer en overzichtelijker. Een compostbak kun je in de meeste tuincentra wel kopen. Deze bakken zijn erg handig, ze leggen de basis voor een goed compostsysteem. Natuurlijk moet je zelf nog wel wat zaken in de gaten houden. Daar vertellen we je verderop meer over.
goede doorluchting
Een goede doorluchting is heel belangrijk. Een goede doorluchting zorgt er namelijk voor dat het composteerproces goed blijft werken. Zo krijgen bacteriën en schimmels namelijk de kans om het materiaal te verteren en om te zetten naar compostmaterialen.
Zorg voor variatie
Het is belangrijk dat een composthoop erg gevarieerd is. Zorg er dus voor dat je veel verschillende materialen weggooit in je composthoop. Denk hierbij aan zowel vochtig als droog afval, slap en stevig en grof en fijn. Als je veel tuinafval hebt, kun je dit het beste in kleine porties op de composthoop leggen. Zo voorkom je dat er niet voldoende lucht bij de compost komt.
Houd je composthoop uit de buurt van water
Zorg ervoor dat je hoop niet te dichtbij oppervlaktewater (zoals een sloot of vijver) staat. Zo voorkom je dat het water vervuild raakt door uitspoelende meststoffen uit de compost. Verder is het ook belangrijk dat je composthoop niet volledig wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Te veel water is bijvoorbeeld niet goed voor een composthoop.