Waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste huis?
Als starter op de woningmarkt is het momenteel een lastige tijd. De huizen zijn schaars én enorm duur. Ze worden voor je neus weggekaapt door andere kopers en overbieden is maar normaal. Hoe kun je als starter dan je droomhuis kopen? Waar moet je op letten bij de aankoop van je eerste huis? In dit artikel lees je handige informatie en tips voor starters.
Als starter zijnde komt er veel op je af bij de aankoop van je eerste huis. De kans is groot dat je door alle bomen het bos niet meer ziet. Je kunt dan een aankoopmakelaar inschakelen. Zij helpen je bij de zoektocht naar je eerste huis. Bijna iedere plaats in Nederland heeft wel ze wel; van een makelaar Amsterdam tot een makelaar in Maastricht.
Je eerste huis kopen in zes stappen
Grofweg zijn er zes stappen die je kunt doorlopen bij de aankoop van je eerste huis. Ten eerste is het belangrijk om je financiële startpunt te bepalen. Voordat je weet wat je aan hypotheek en maandlasten aan zou kunnen, is het belangrijk om te weten hoe je financiële situatie eruitziet. Wanneer duidelijk is aan welke bedragen je moet denken, kun je ook gerichter naar je droomhuis zoeken. Of het nu gaat om een aankoopmakelaar in Groningen of aankoopmakelaar Amsterdam; zij zijn er om je te helpen.
De financiën in beeld
Nadat je financiële situatie is bepaald, wordt het tijd om de keus te maken tussen een huur- of een koopwoning. Hoe stabieler het inkomen, des te aantrekkelijker een koopwoning is. Vervolgens helpt de aankoopmakelaar je bij het berekenen van je maximale hypotheek. Een hypotheek is essentieel bij het kopen van een huis. Echter dekt het helaas niet alle kosten. Eigen geld is daarom minstens zo belangrijk. Niet alleen voor bijkomende kosten als de inrichting en verbouwing, maar ook zeker voor de aankoop. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper. Dit is een bekende term die je vaak zal horen tijdens het aankoopproces. De kosten koper is een verzamelnaam voor alle kosten die voor de koper zijn, zoals de makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. In totaal is het gemiddeld zo’n 6% van de aankoopprijs van het huis. Ook zijn er allerlei regelingen om extra inkomen te genereren, waar een aankoopmakelaar je van passend advies kan voorzien.
De aankoop
Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen en je je droomhuis hebt gevonden, wordt het tijd om het huis te bezichtigen en te onderhandelen. De onderhandeling doet de aankoopmakelaar voor je. Zijn alle partijen het met elkaar eens? Dan wordt de koopovereenkomst opgesteld welke getekend wordt bij de notaris. Gefeliciteerd met de aankoop van je eerste huis!