Laadpaal thuis: de oplossing voor elektrisch rijden
Elektrisch rijden is steeds populairder aan het worden. Als eigenaar van een elektrische auto wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk kunnen laden. Een laadpaal thuis is de ultieme oplossing voor dit probleem. Je hebt altijd toegang tot een laadpunt, zonder dat je naar een openbare laadpaal hoeft te zoeken. Tevens kun je op deze manier geld besparen op laadkosten. In deze blog beantwoorden we een aantal vragen. Waarom een laadpaal thuis aanschaffen? Welke soort laadpalen zijn er? En hoe installeer je een laadpaal thuis?
Waarom een laadpaal thuis aanschaffen?
Er zijn een aantal goede redenen om een laadpaal thuis aan te schaffen als je een elektrische auto hebt. Ten eerste heb je altijd toegang tot een laadpunt, zonder dat je naar een openbare laadpaal hoeft te zoeken. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar weinig openbare laadpalen beschikbaar zijn. Ten tweede kun je op deze manier geld besparen op laadkosten. Als je vaak een openbare laadpaal gebruikt, kunnen de kosten hiervan op den duur oplopen. Met een laadpaal thuis betaal je alleen de aanschaf- en installatiekosten en ben je verder geen extra kosten aan het opladen kwijt. Ten derde kun je met een laadpaal thuis efficiënter laden, omdat je de laadpaal kunt programmeren om op momenten met een lagere tarieven te laden. Als laatste is het een voordeel dat je auto altijd opgeladen is als je hem nodig hebt. Doordat hij thuis constant wordt opgeladen.
Welke soorten laadpalen zijn er?
Er zijn verschillende soorten laadpalen op de markt, waaronder het merk Easee. De meest voorkomende zijn:
- Laadpalen voor thuisgebruik: de laadpalen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in de woning. Ze zijn meestal voorzien van een laadkabel en kunnen gemakkelijk aan een stopcontact worden aangesloten.
- Laadkasten: zijn geschikt voor gebruik in openbare parkeergarages of op bedrijfsterreinen. Deze zijn afgesloten kasten waarbinnen een laadpaal is opgesteld.
- Openbare laadpalen: ook voor gebruik op openbare plaatsen, zoals parkeerplaatsen of langs de weg zijn er vaak plaatsen voorzien van een paal en een laadkabel.
- Snelle laadpalen: de snelle laadpalen kunnen een elektrische auto binnen een korte tijd volledig opladen. Ze zijn vooral geschikt voor gebruik tijdens langere ritten.
- Inductive laadsystemen: inductive laadsystemen laten de elektrische auto opgeladen worden via inductie als deze bovenop een speciale plaat wordt geplaatst.
Hoe installeer je een laadpaal thuis?
Om een laadpaal thuis te installeren, heb je een elektricien nodig. Deze bekijkt eerst of je huis geschikt is voor het opladen van een elektrische auto. Vervolgens sluit hij de laadpaal aan op het elektriciteitsnetwerk en plaatst hem op een geschikte plek in huis. Zorg ervoor dat de laadpaal op een droge, goed bereikbare plek staat en laat de elektricien hem aan het elektriciteitsnetwerk en je elektrische auto koppelen. Zorg ervoor dat je het gelijk goed regelt en hou rekening met je budget.